dinsdag 11 oktober 2011

Recept witloof met kaas en hesp


Voor 2 à 3 personen:
  • 6 stronken witloof
  • boter
  • peper, zout, nootmuskaat
  1. Snijd het bruinere achterste stukje van het witloof af. Niet te veel anders valt het witloof uit elkaar.
  2. Doe een bodempje water in een pot en schik er het witloof op.
  3. Kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  4. Verdeel er enkele klontjes boter over.
  5. Zet een deksel op de pot en breng aan de kook.
  6. Laat het witloof in ca. 30 minuten gaar worden. De gaartijd zal afhankelijk zijn van de dikte van het witloof.
  7. Haal het witloof met een vork uit de pot en laat het uitlekken in een vergiet.
Voor de kaassaus:
  • 50 gr bloem
  • 50 gr goede boter
  • 500 ml volle melk
  • 1/2 koffielepel zout
  • peper en nootmuskaat
  • 100 g gemalen emmentaler
  1. Neem een kookpot en laat er de boter in smelten. De boter mag niet kleuren!
  2. Meng de bloem onder de boter. 
  3. Giet er nu de melk bij.
  4. Voeg het zout toe.
  5. Kruid met peper en een snuifje nootmuskaat.
  6. Breng al roerend aan de kook met een klopper. 
  7. Blijf constant roeren tot de saus mooi gebonden is.
  8. Als de saus op dikte is, laat ze dan nog een minuutje pruttelen. Blijf roeren. 
  9. Zet de saus van het vuur en meng er de kaas onder.
  10. Zorg dat de kaas er mooi onder gesmolten is.
 Voor de afwerking:
  • 6 sneden gekookte ham
  • 50 g gemalen emmentaler
  • paneermeel
  1. Druk wat vocht uit het witloof.
  2. Niet uitwringen, maar een deeltje mag weg, anders verwatert de saus.
  3. Rol de ham rond het witloof.
  4. Schik de rolletjes in een ovenschotel.
  5. Overgiet met de kaassaus.
  6. Strooi er de gemalen kaas en een beetje paneermeel over.
  7. Zet ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
  8. Laat eventueel nog even gratineren onder de grill.
Lekker met puree of met natuur aardappelen. Smakelijk!

    Geen opmerkingen: